E dimineață. Te trezești buimac la o oră pe care nu ai fi dorit-o, și te pregătești pentru ultimul an pe care îl petreci în băncile liceului. Îți iei lucrurile și pornești spre școală. Te așezi în bancă, și brusc încep poveștile interminabile ale profesorilor legate de ”examenul maturității”. Pe lângă sfaturile legate de cât de puțin timp mai e și cum trebuie să înveți urgent pentru bac, urmează și întrebarea „ce materie alegi pentru proba opțională?”. Te panichezi, gândindu-te că ai o grămadă de variante, dar nu ai idee ce ți s-ar potrivi mai bine. Te gândești că poate decizia pe care o iei nu e cea mai bună, că poate o materie e mai ușoară decât alta, și așa mai departe.
În cazul meu, umanistă convinsă, o bună perioadă de timp m-am gândit la proba care ar trebui să mă ajute să iau o notă mai mare. Din toate opțiunile oferite pe tavă, am ales până la urmă geografia. Și nu am regretat nicio secundă decizia.
De ce n-am ales logica, psihologia, sau sociologia? Fiindcă geografia e materia la care nu ai nevoie să înveți cine știe ce pentru a lua o notă decentă. Geografia poate fi considerată un joc de aventură în care trebuie să parcurgi hărți ca să iei maximul de punctaj. E o materie vizuală, fiind perfectă pentru cei care nu suportă să citească atât de multe informații. Pe cât de complexă pare, pe atât de ușoară și ușor de înțeles este.
Să ne gândim în felul următor: noi suntem înconjurați de „geografie”. Cunoaștem în mod inconștient aspecte legate de ea, chiar dacă vrem sau nu. Dacă ar trebui să descriu geografia într-o propoziție scurtă, ar fi: „cultură generală”.
Din experiența mea legată de bacul la geografie, iată câteva aspecte care, personal, m-au ajutat să iau nota maximă:
- Proba la geografie durează 3 ore, aproape ca un film la cinema. Ai vrea să fii atent la film ca să înțelegi firul narativ și să îl dezbați după ce l-ai văzut. Așa este și la examen, trebuie să fii atent la fiecare liniuță ca să dezbați subiectul ca un expert după ce ieși din probă.
- Fii atent/ă la exprimările ciudate care ar putea să te îngreuneze din neatenție: „statul marcat pe hartă cu litera J are capitala cu numele…”, e făcută ca să te încurce și să scrii numele statului, fiindcă n-ai citit toată cerința. Citește-o. Te rog. Frumos.
- Învață ce crezi tu că e mai ușor pentru bac. Există o varietate de răspunsuri logice pe care le poți scrie acolo, și să te puncteze. Pe barem, de cele mai multe ori scrie „etc.” la răspunsuri, dând impresia că poți scrie orice, atâta timp cât e corect din punct de vedere geografic.
- Când vine vorba de subiectul E, clima și relieful îți sunt cei mai buni prieteni. Doar că într-un mod logic. Ca să explic, în majoritatea cerințelor, aspecte legate de clima unei țări, influențele climatice ale unei regiuni din România, sau pur și simplu relieful înalt al unor munți sunt soluția. Nu trebuie să te îngrijoreze acest subiect, și pe mine m-a panicat inițial.
- Desigur, există și mici excepții. Cea mai des întâlnită excepție la subiectul E ține de demografia populației. Adică, de ce populația e îmbătrânită sau nu. De cele mai multe ori, trebuie să te legi de emigrări, sistem sanitar slab dezvoltat (când vine vorba de îmbătrânire), și fix invers când vine vorba de demografie crescută, pozitivă.
- Întrebările cu variante multiple te ajută să înveți să iei răspunsul prin eliminare, dacă nu îl știi.
- Te poți pregăti pentru bac și doar dacă știi doar 3 caracteristici GENERALE pentru subiectul D. Recomand, totuși, să fie știute măcar 4.
- Poți lua minim 6 la geografie doar dacă știi identificările pe hartă. Am testat.
- Multe dintre testele de antrenament conțin cerințe care se repetă. Fii atent/ă la cerințele de genul acela, memorează-le, fiindcă minim una dintre ele o să pice la bac.
- Să nu te stresezi niciodată că nu ai învățat tot. Dacă faci testele de antrenament (fiind destul de multe), atunci ești cu mult mai pregătit/ă pentru acea probă. până la urmă, materiile opționale există pentru a ajuta elevul să ia o notă mai mare, nu pentru a-l încurca.
Atât de ușor este, nu e nevoie de informații care să te încarce de-a dreptul, când vine vorba de bac. Geografia este o materie vizuală, pe care o poți învăța ca pe un joc. Dacă ai nevoie de o recomandare, fiind nesigur/ă pe alegerea făcută, eu una recomand geografia. Probabil și restul materiilor sunt frumoase, sau mai bune. Dar dacă ai nevoie de o materie în care învățatul vizual e punctul forte, atunci recomand cu căldură geografia.
Indiferent de alegerea făcută, bacul tot va fi promovat. Să nu îți fie teamă niciodată de această probă. Toți trecem prin ea, și trecem cu bine. E nevoie măcar de un minim de efort și de dorința de a-l lua. Am încredere în tine!