Logică

3 Sfaturi pentru elevii ce preferă Logica (Un ghid de pregătire pentru examenul de Bacalaureat de la Logică)

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/manual-coala-institu-ie-de-inva-amant-student-4769474/

Este Septembrie, aterizezi în mijlocul clasei a XII-a și nu știi cum de au trecut atât de repede anii de liceu. Auzi din toate părțile tot felul de experiențe unice, negative sau pozitive, când vine vorba de examen și nu știi cu care să rezonezi. Te scufunzi în oceanul de stres și parcă examenul de Bacalaureat se apropie din ce în ce mai tare, iar tu simți că nu vei putea face față volumului atât de mare de informație pe care trebuie să îl reții. Cu toate că ți s-a spus că examenul de la Logică este greu, ai simțit o simpatie față de această materie. Sunt aici să îți spun că Logica este mai ușoară decât crezi, mai ales dacă îi înțelegi mecanismul din spate.

1. Grilele

partea I: pregătirea pentru examen

Când vine vorba de grile, este important să rezolvi cât mai multe, deoarece vor începe să fie repetitive, cu mici schimbări. Acolo unde ai avut dubii, verifică-te, iar dacă ai greșit, notează-ți în scris răspunsul corect și definiția de la care provine. Acest lucru va forma noi legături în creier, iar atunci când vei găsi o grilă asemănătoare, nu vei ezita să îți amintești de locul în care ți-ai notat în trecut acel pont. Cu asemenea tehnică, vei fi mult mai rapid în a găsi soluția și vei avea mai mult timp de corectare.

partea II: desfășurarea examenului

Lucrează unde ți se permite pe grile, mai ales la raționamente! Este foarte important să compari răspunsul încercuit cu o rezolvare. Să nu îți fie rușine să scrii pe subiectul primit în timpul examenului. Dacă nu ești sigur pe răspuns, încearcă să îți amintești definițiile și nu te pripi să schimbi din instinct răspunsul. De multe ori, elevii tind să încercuiască răspunsul corect la început, iar atunci când se verifică și nu sunt siguri, schimbă în ultimă instanță răspunsul, fapt ce îi costă 20 de sutimi.

2. Diagrama comună

Diagrama comună este un subiect la care mulți elevi se încurcă din simplul fapt că sunt prea multe relații între termeni înșirate în aceeași propoziție. Deoarece baremul nu are și diagrama desenată, este mai bine să apelați la un profesor de logică din liceul vostru să vă verifice rezolvările.

pasul I: fraze și sublinieri de termeni

Te sfătuiesc să subliniezi literele și să împarți fraza pe raporturi. După ce ai făcut acest lucru, mai scrie-le o dată pe ciornă separat, pentru a le vedea mai clar. Acum putem trece la pasul următor.

pasul II: raporturi desenate separat

Nu poți începe să desenezi o diagramă comună fără a ști cum arată fiecare piesă de puzzle în parte. Trebuie să te asiguri că piesele pe care le pui cap la cap sunt corecte, pentru a înțelege cu adevărat legătura dintre acestea.

Acesta este un exemplu de diagramă Euler pentru raportul „ A supraordonat lui B.” :

pasul III: construiește puzzle-ul

Ultimul pas este cel mai important, întrucât necesită multă atenție! Cu grijă, analizează legătura dintre raporturi, vezi unde anume acestea au un punct comun. Vei vedea de multe ori că toate bucățile fac parte dintr-un raport mai mare.

De exemplu: Dacă C este încrucișat cu A, dar este în opoziție cu B, iar B este subordonat lui A, atunci înseamnă că B nu se va atinge de C, chiar dacă face parte din A.

Dacă nu ești sigur, nu uita că unele raporturi care sunt incorecte nu ar avea sens cu celelalte, asta poate fi un indiciu că trebuie să refaci desenul.

Astfel, aceasta este diagrama finală:

3. Subiectele sunt repetitive. Fii consistent

După cum am precizat și la grile, se poate întâmpla ca exercițiile să fie aceleași de la subiect la subiect în ceea ce privește esența lor. Cu cât lucrezi mai multe subiecte, cu atât mai multă dexteritate vei avea în rezolvarea acestora. Vei începe să deprinzi anumite moduri de gândire, precum niște scurtături, astfel că vei putea rezolva un subiect de 3 ore în mai puțin de o oră.

Nu este recomandat să vă grăbiți în timpul examenului, însă este garantat faptul că veți avea mai mult timp de verificare, iar emoțiile nu vor mai fi atât de mari din cauza presiunii scurgerii timpului.

Poză de Jordan Benton: https://www.pexels.com/photo/shallow-focus-of-clear-hourglass-1095601/
O clepsidră, alături de două ceasuri vechi, cu un filtru arămiu, vintage.